Suster en Wiebke - Het dertigersdipje

Bespreek hier de albumreeksen van Amoras, Junior Suske en Wiske, Jerom, De grappen van Lambik, Schanulleke etc.
Plaats reactie
Sandr
Suske en Wiske Megafan
Berichten: 154
Lid geworden op: 08 mei 2017, 18:16

Suster en Wiebke - Het dertigersdipje

Bericht door Sandr » 31 aug 2019, 20:00

Wat als de personages in Suske en Wiske mensen van vlees en bloed waren? Maak kennis met "Suster en Wiebke"
Zaterdag verschijnt een nieuw album van "Suster en Wiebke" (u leest het goed). "Suster en Wiebke" is een parodie van Bruggeling Tom Bouden op "Suske en Wiske". Het uitgangspunt is: wat als de figuren uit de albums van Willy Vandersteen mensen waren van vlees en bloed?

Zaterdag verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts "Het dertigersdipje", een parodie van de Brugse striptekenaar Tom Bouden op de albums van Suske en Wiske. In de albums van Bouden heten de twee stripfiguren Suster en Wiebke. Hun tante heet Sibilla en dan zijn er nog Lambert en Jeroen.

Tom Bouden publiceerde al eens een album van Suster en Wiebke, 25 jaar geleden. "Het idee toen was om een verhaal uit te werken met de personages van Vandersteen, maar alsof het mensen van vlees en bloed zijn". Die lijn trekt hij nu door. En dus zijn de personages ook een stuk ouder geworden ondertussen. "Wiebke is een moeder van drie en kampt met het overlijden van haar echtgenoot", vertelt Bouden. "Suster heeft het er moeilijk mee dat hij dertig geworden is en doet iets doms waarmee hij zijn relatie op het spel zet."

(Lees verder onder de foto)

Afbeelding

De personages in Boudens nieuwe album staan verder af van de oorspronkelijke Suske & Wiske dan in het oorspronkelijke stripboek dat hij maakte. "Ze zijn twintig jaar ouder, terwijl het in de albums van Vandersteen nog kinderen zijn. Maar er zitten nog altijd heel wat verwijzingen in naar de originele Suske en Wiske: in de dialogen refereren ze aan bepaalde avonturen, op de achtergrond zie je subtiele knipogen en hier en daar duiken er bijvoorbeeld ook winkeltjes op die vernoemd zijn naar albums. En natuurlijk zijn er ook de personages zelf, die sterk lijken op die van Vandersteen."

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/30 ... -en-wiske/
Laatst gewijzigd door Sandr op 31 aug 2019, 20:39, 1 keer totaal gewijzigd.

Sandr
Suske en Wiske Megafan
Berichten: 154
Lid geworden op: 08 mei 2017, 18:16

Re: Suster en Wiebke - Het dertigersdipje

Bericht door Sandr » 31 aug 2019, 20:11

In deze ‘Suske en Wiske’-parodie zit Lambik op Grindr en Wiske op de Rode Ridder

Afbeelding
Pagina uit ‘Het dertigersdipje’ van ‘Suster en Wiebke’.


Suster en Wiebke, heten ze. Hij is samen met een concurrerend strippersonage, zij kan haar overleden vriend niet loslaten: Johan de Rode Ridder. En Lambik? Die doet het, als hij al niet op Grindr zit, met vluchtelingen. Volgende week verschijnt met Het dertigersdipje de – volgens auteur Tom Bouden – ‘braafste’, maar ook beste parodie op Suske en Wiske.


Lambik die flirt met jonge viriele Oegandezen, Wiske die maar wat graag het bed deelt met Johan De Rode Ridder, Rikki die naam maakt als crimineel of Jerom die anabole steroïden spuit.

Het dertigersdipje is het tweede album in de Suske en Wiske-parodiereeks De ware wereld van Suster en Wiebke. Tom Bouden, die al jaren tekent en schrijft aan de strips van F.C. De Kampioenen, bracht er in 1994 in eigen beheer een eerste deel van uit. 25 jaar later polste Borgerhoff & Lamberigts hem naar een vervolg.

“Daarin heb ik de hoofdpersonages laten verouderen”, begint Bouden (47). “Ik ben zelf ouder geworden. Als mens, maar ook als stripmaker. Inhoudelijk zijn die personages dus mee veranderd. Ik kreeg ook een andere smaak en gevoeligheid. In Het dertigersdipje vind je daarom wat meer melancholie terug. Het mag misschien vreemd klinken, maar terwijl deel één een parodie was, zijn de personages in dit vervolg wat meer vlees, meer bloed geworden, alsof het in al die jaren eigen karakters zijn geworden.”

HOE DE LIEFDE TE VERKLOTEN
Rode draad in het verhaal: de liefde. Hoe ze vast te houden, hoe ze los te laten en vooral: hoe ze te verkloten. Er zit hopen eigen materiaal in, grinnikt Bouden. “Normaliter wilde ik ergens in de colofon de vermelding dat het allemaal op ware feiten is gebaseerd. Hetzij eigen ervaringen of anekdotes, hetzij die van vrienden en kennissen, hetzij losjes gebaseerd op krantenartikels die ik jaren geleden al voor dit verhaal begon te verzamelen. Dat Lambik relaties aangaat met asielzoekers, bijvoorbeeld. Dat overkwam drie van mijn vrienden, dus het was vanzelfsprekend dat dat in het scenario moest. Wat ik rond me zie en hoor, gebruik ik erg graag in mijn verhalen. Suske die verdoofd wordt door aan de borsten van een passante te ruiken, en vervolgens beroofd wordt, dat is blijkbaar ooit iemand overkomen. Net als Suske die zijn ex laat komen om te vrijen, niet beseffend dat zijn lief op dat moment in de woonkamer een verrassingsfeestje organiseert met familie en vrienden.”

Afbeelding
Pagina uit ‘Het dertigersdipje’ van ‘Suster en Wiebke’.

Fervente Suske en Wiske-lezers hebben er in één ruk een uitdaging bijgekregen om alle pagina’s te doorploegen. Op zowat elke pagina staat minstens één referentie naar een Suske en Wiske-album. Zo passeert Sidonia nietsvermoedend een café met de naam De zwarte zwaan of waspoederreclame aan een bushokje (Het witte wief) of een bronzen beeld dat wel lijkt losgekomen te zijn van de cover van Het brommende brons. Ook in de dialogen is het speuren naar de knipogen, zoals Lambik die schouderophalend herinningen ophaalt aan zijn prachtige Pjotr die moet terugkeren naar zijn thuisland Chocowakije. Bouden: “Ik heb ze geteld: in totaal kom je aan 65 verwijzingen, gemiddeld 2 per pagina. Ontzettend leuk om te doen.”

PROSTITUEE
Geen enkele Vlaamse stripreeks is vaker geparodieerd dan Suske en Wiske. De glunderende gluurder en De keizerkraker, beide uit 1982, waren misschien wel de opvallendste. De eerste was een pornostrip waarin alle gezinsleden het met elkaar deden, de tweede zette kraakpanden in Amsterdam centraal. Sidonia ging er aan het werk als prostituee. In Vooruit, de voorloper van deze krant, bracht Kamagurka met Bob Plagiaat misschien wel de meest absurde parodie ooit. Onder meer Lambik wierp er, naast De Smurfen en Nero, zijn licht op strips die de dag ervoor in De Standaard waren verschenen, gekopieerde stripplaatjes incluis.

Ook razend populair: parodies van Suske en Wiske-covers. Net na de eeuwwisseling misbruikte Vlaams Blok/Vlaams Belang de covers van De poenschepper en De wilde weldoener, terwijl ook Mao Magazine tot drie keer toe uitpakte met covers waarop onder meer Wiske een abortus onderging of Lambik en Jerom zich in lingerie en leer drapeerden. Zowel de uitgeverij als de erven waren not amused.

“Tegenover al dat geweld is mijn parodie de braafste ooit, hoor”, grijnst Bouden. “Alles is volledig wettelijk, want ik weet intussen wat wel en niet mag. Wat niet mag? Een parodie waarin je het fysiek van de personages gedetailleerd overneemt of een album dat de lezer in verwarring zou brengen alsof ze een écht Suske en Wiske-album zouden kopen. Dat is niet het geval, al is de typografie van de titel misschien wel hetzelfde. Ach, het is eerder een hommage aan Vandersteen dan een parodie. Ik weet het, dat zeggen ze allemaal, maar het is wel waar.”

Afbeelding
Pagina uit ‘Het dertigersdipje’ van ‘Suster en Wiebke’.

Persoonlijk is hij op de eerste Suster en Wiebke uit 1994 nooit aangesproken. “Wat eigenlijk best raar is”, grijnst hij. “Ik heb Marc Verhaeghen en Paul Geerts (de vorige Suske en Wiske-tekenaars GDW) er ooit naar gevraagd, maar ze zeiden het niet te kennen.”

Over een vervolg denkt hij nog niet na. “Over enkele jaren ben ik zelf vijftigplusser, misschien dat ik dan ervaar waar een midlifecrisis voor staat. Ja, dán krijgen Suster en Wiebke er gegarandeerd ook eentje.”

Suster en Wiekbe is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts

Bron: https://www.demorgen.be/tv-cultuur/in-d ... ~b734a0c7/

Sandr
Suske en Wiske Megafan
Berichten: 154
Lid geworden op: 08 mei 2017, 18:16

Re: Suster en Wiebke - Het dertigersdipje

Bericht door Sandr » 31 aug 2019, 20:45

Vind het precies dikke onzin.. :|

Gebruikersavatar
Eszie91
Suske en Wiske fan
Berichten: 91
Lid geworden op: 20 mar 2015, 14:30
Locatie: Capelle aan den IJssel
Contacteer:

Re: Suster en Wiebke - Het dertigersdipje

Bericht door Eszie91 » 17 sep 2019, 19:16

Zag het staan op de grote online warenhuis. (kwam het toevallig tegen op de Stripmunk app, meteen maar alles opgezocht)
Hard cover, 40 blz en € 20,-. Sorry, maar voor 40 pagina's heb ik geen 20 euro over voor een parodie.

En het verhaal zelf? Boh, ze doen maar. Ik weet in ieder geval dat ik het niet perse hoef te hebben.
Gewoon een geeky fan girl
Mijn blog

Plaats reactie