Vraag over type laminering gebruikt tm 1975

Praat hier over alles dat maar met Suske en Wiske te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
McRad
Suske en Wiske fan
Berichten: 38
Lid geworden op: 25 apr 2010, 22:19

Vraag over type laminering gebruikt tm 1975

Bericht door McRad » 25 jan 2015, 23:39

Hallo iedereen,

zoals in een ander topic al eens aangekaart ben ik bezig met een catalogus samen te stellen van alle drukken van oa de vierkleurenreeks. Dus per album alle drukken tot en met nu. Dit om eens en voor altijd duidelijk te krijgen welke drukken er nu daadwerkelijk zijn, en de 'spookdrukken' te ontkrachten.
Omdat dit een vrij aanzienlijke taak is, en mijn budget ook beperkt is, ik koop ze allemaal in (bijna) nieuwstaat zodat ik kan verifieren dat ze bestaan, ligt mijn eerste focus nu vooral op de uitgaven van 1967 t/m 1975. Dat zijn de matte en geplastificeerde uitgaven tot en met als laatste titel 152 De bevende Baobab. Van deze drukken heb ik inmiddels zo'n driekwart bij elkaar gesprokkeld voor zover ik kan bepalen.

Nu kom ik iets tegen waar ik initieel niet op had gelet, en dat is dat ik 2 verschillende typen plastificering tegenkom bij dezelfde druk. Ik weet dat er rond 1972 een nieuw type laminering is gebruikt die wat groffer aanvoelt, en die ook veel sneller verkleurt naar een meer gele gloed. Het lijkt een beetje op een vernis. Nu dacht ik dat dit per druk per album verschilde, maar ik heb nu van meerdere albums dezelfde druk waarvan 1 met de oude gladde laminering (plastic), en 1 met de nieuwe laminering (de ruwe vernis).

Weet iemand hier meer van? Zijn er destijds meerdere drukkerijen geweest met hun eigen lamineringsmachines?

Ik hoor graag alle informatie die jullie hier over hebben.

(En mochten jullie ook nog herdrukken in nieuwstaat hebben in de verkoop dan ben ik uiteraard geinteresseerd in welke.)

Mvg
McRad

Plaats reactie